Proseminarium z historii XIX w. HIS-SL>prosemhiXIX
Proseminarium składają się z trzech bloków. Pierwszy to zajęcia metodologiczne (omówienie problemów związanych z przygotowaniem pracy; kształcenie warsztatu redakcyjnego oraz ćwiczenie umiejętności posługiwania się metodą syntezy i analizy):
1. Etapy formułowania problemu badawczego oraz sprecyzowanie tematu;
2. Plan pracy: wstęp, opracowanie i zakończenie
3. Przypisy; załączniki, aneksy, spis tabel, materiał ilustracyjny;
4. Tworzenie spisu literatury;
5. Praca historyka nad źródłami (krytyka źródła);
Drugi blok poświęcony jest charakterystyce stanu badań nad historią XIX w. oraz specyfice źródeł tego okresu:
1. Stan badań nad historią XIX w.
2. Charakterystyka i specyfika źródeł do historii XIX w.
3. Źródła archiwalne do badań nad historią XIX w.
4. Prasa XIX w.
5. Listy i pamiętniki jako źródło historyczne.
6. Katalogi internetowe i biblioteki cyfrowe.
W ramach tego bloku studenci przygotowują edycję krótkiego tekstu źródłowego z XIX wieku.
Trzeci, to pogłębienie wiedzy o zjawiskach życia politycznego i społecznego, zachodzących w XIX wieku. Studenci przygotowują prezentację multimedialną na wybrany i skonsultowany z wprowadzanym zajęcia temat.
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Uczestnicy proseminarium:
- posiadają podstawową wiedzę na temat faktów i procesów historycznych zachodzących w XIX wieku;
- umieją krytycznie oceniać zjawiska i procesy historyczne z zakresu historii XIX wieku;
- potrafią w sposób naukowy (pojęcia, język, aparat naukowy) opisać zjawiska historyczne.
Student posiada wiedzę o warsztacie naukowym historyka na poziomie operacyjnym oraz zna obowiązujące zasady korzystania z dorobku innych badaczy i ich wykorzystania. (K_W04, K_W10). Posiada umiejętności przygotowania typowych prac pisemnych w zakresie historii, a także potrafi wyszukiwać i selekcjonować informacje z wykorzystaniem różnych źródeł (K_U01, K_U07). Student ma też świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności i związanej z tym konieczności samokształcenia (K_K01).
Kryteria oceniania
Podstawą uzyskania zaliczenia jest spełnienie poniższych warunków:
- Obecność (dopuszczalne maksymalnie 2 nieusprawiedliwione/semestr). W przypadku każdej następnej niezbędne jest merytoryczne przygotowanie i zaliczenie wybranego oraz uzgodnionego z prowadzącym zagadnienia z historii XIX w. na konsultacjach. Aktywny udział w zajęciach.
- Przygotowanie pracy proseminaryjnej na uzgodniony z prowadzącym temat. Praca powinna liczyć od 15 do 20 stron; opierać się na wybranym źródle (uzgodnionym z wykładowcą, np. rocznik gazety, pamiętniki, wybór źródeł na dany temat itp.) oraz 15 publikacjach (publikacja naukowa = książka naukowa lub artykuł w czasopiśmie naukowym; z wykluczeniem podręczników oraz literatury popularnonaukowej, np. artykułów w czasopismach popularnonaukowych).
- Przygotowanie i opracowanie naukowe krótkiego tekstu z materiałów archiwalnych przygotowanego przez prowadzącego zajęcia (opracowanie krótkiego wstępu, noty edytorskiej, tekst wraz z aparatem naukowym).
- Opracowanie jednej prezentacji na temat dotyczący dziejów XIX wieku, a wybrany z podanych poniżej podręczników historii XIX wieku (min 25 plansz prezentacji).
Praktyki zawodowe
Nie dotyczy.
Literatura
Historie Polski w XIX wieku, red. A. Nowak, t. 1-4, Warszawa 2013-2015.
J. Osterhammel. Historia XIX wieku. Przeobrażenie świata, Wrocław 2013.
- I. Ihnatowicz, Nauki pomocnicze historii XIX i XX wieku, Warszawa 1990.
- A. Świeżawski, Warsztat naukowy historyka. Wstęp do badań historycznych, Częstochowa 1999.
- K. Woźniak, O pisaniu pracy magisterskiej na studiach humanistycznych. Przewodnik praktyczny, Łódź 1998.
- J. Jarowiecki, Studia nad prasą polską XIX i XX wieku, t. 1, Kraków 1997; t. 2, Kraków 2006.
- E. Maliszewski, Bibliografia pamiętników polskich i Polski dotyczących, Warszawa 1928.
- Bibliografia historii Polski XIX i XX wieku, Wrocław-Warszawa-Kraków 1958-2010.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: