Tradycja i specyfika światowych kuchni regionalnych TH-ZDM-SL>traspe
Celem zajęć jest zapoznanie studenta z właściwościami i specyfiką światowych kuchni jako dziedzictwa kulturowego, świadczącego o rozwoju cywilizacji.
W cyklu 2024/2025-Z:
Treści kształcenia: Efekty kształcenia: Metody i narzędzia dydaktyczne: Sposoby sprawdzania i warunki zaliczenia: |
Tryb zajęć
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
E_1. Zna specjalistyczną terminologię, zna podział i rodzaje różnych kuchni świata, rozumie, że smak jest częścią żyjącego dziedzictwa narodów, zna zwyczaje kulinarne wybranych regionów,
E_2. Orientuje się w specyfice potraw i napojów poszczególnych regionów świata,
E_3. Jest świadomy poziomu swej wiedzy i umiejętności, potrafi zaprezentować wybrany problem z zakresu omawianych przedmiotów;
Kryteria oceniania
M_1. Prezentacje multimedialne, fragmenty filmów
M_2. Ćwiczenia, również w terenie
M_3. Gry dydaktyczne, dyskusje
M_4. Opowiadania, pogadanki;
W_1. Obecność na zajęciach (dopuszcza się 2 nieusprawiedliwione nieobecności)
W_2. Ocenianie ciągłe i aktywność studenta na zajęciach
W_3. Zaliczenie ustne
Praktyki zawodowe
nie dotyczy
Literatura
Makłowicz R., Mancewicz S., Zjeść Kraków. Przewodnik subiektywny, Kraków 2001.
Makłowicz R., Bikont P., Dialogi języka z podniebieniem, Kraków 2003.
Makłowicz R., Czy wierzyć platynowym blondynkom? Rzecz o restauracjach i nie tylko, Kraków 2004.
Makłowicz R., Fuzja Smaków. Podróże kulinarne Roberta Makłowicza, Kraków 2007
Makłowicz R., Cafe Museum, Wołowiec 2010.
W cyklu 2024/2025-Z:
Lektury podstawowe: |
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: